maanantai 24. marraskuuta 2014

Riistakurssi (HAVUJA PERKELE)

Pitkästä aikaa olin koulussa viikon, taisin viimeeks olla keväällä. Tai oikeastaan kesällä oli laavukurrsi, missä tehtiin sapuskoja villiyrttei hyödyntäen jne. Mutta tää viimesin viikko oli koulussa neljän seinän sisällä. 

Tällä kertaa oli kyseessä riistakurssi ja uutta tieto/taitoo tuli taas.

Kurssille oli tilattu kokonainen vasa, mikä saatiin sitten pilkkoa kokonaan. Ei kyl oo mun hommaa siin mieles, kun ei sais olla liian tarkka putsauksessa... Muistan, kun penskana pääs hirvipeijaisii ja näki siellä nyljettyjä hirviä roikkumassa. 
Taitaapi olla kuvakin siitä, kun seistää Jonetan kanssa semmoset vieressä.

Mielessäni pälkähti, et nykypäivän mukulat ei taija pahemmi tietää mistä liha tulee ja varmaa saisivat traumat ku näkisivät nyljetyn hirven. (tai jonku muun eläime)
Toisaalta riippuu toki vanhemmista mitä kertovat/näyttävät/opettavat.

Meillä oli ruokalistalla kyyhkyä, minkä pohjalta sanoin opelle haluavani tietää lintujen valmistamisesta enemmän jne. Niilo kun käy lintumetällä, haluan iteki tietää mitä sille tehää ja mitä hyvää siitä voikaan saada aikaan! Sain sitten mahollisuuden kyniä teerin, mitä en ollu eläissäni tehny.
Pää, siivet, jalat ja pyrstö pois. Kaikki otin itelleni talteen, kun ei ope ite niitä tarvinnu. Siivet ja pyrstö mänee kaverille, kun hommaa itellee mettäkoiran, saapi harjotella. Jaloist en tiiä mitä kehitän ja pään laitan muurahaispesään keväällä. En kyl tiiä mitä sil kupolilla teen, koristeeksi varmastikin. Äiteelle otin sulkia talteen koruja varten.

Itse kyniminen oli kyllä aluksi hankalaa, piti varoa ettei nahka mäne rikki. Kyllähän siinä par tuntii mäni, mutta lopputulos oli hyvä!
Ja mitä noihin linnun peräpäästä pilkottaviin havuihin tulee, ne oli jo siellä kun teerin sain käsiini. (HAVUJA PERKELE!)

Meillä oli myös jokaisella tasokoe/loppukoe, eli piti tehdä 2x pääruoka annos minkä opettaja sitten arvioi.

Valmistin siis kyyhkyn rintaa pekoniin käärittynä, paahdettua porkkanaa ja sipulia, kastike (lintuliemi, punaviini, kaneli) ja karpaloita.Oon tyytyväinen annokseen, vaikkakin män vituiks kylläki. Vinkki vitonen kyyhkypekonin paistamisessa män persiilleen, jotenka se jäi raa'aksi. Tuikkasin sen sitten uuniin pariksi minuutiksi ja avot, mukavan rosee sisus sitten tulikin. Oppia ikä kaikki.
Kehuja tuli mausta ja rakenteesta. Moitteita myöhästymisestä. Itse oon tyytyväinen siihen, että esillelaitto on paaaljon parempi kun viimeeksi. (hito iso läjä pursotettua perunamuussia ja muut lisukkeet siihen kylkeen...) :D Arviointi oli tiukempi kun viimeeksi, tuli 23½/30 eli hyvä. Myöhästyminen verotti pisteitä paljonki.

Näillä näkymin soli sitten viimeinen kurssi koulussa. Enää harjoittelut pois alta, niin sit sois siinä!


2 kommenttia:

  1. Yyyyh toi eka kuva !! Mutta varmasti hyvää.

    VastaaPoista
  2. Oliha se joo jäätävän näköne siinä, toisaalta tuommostaha se liha on ennenku sitä aletaa pilkkomaa :D oli se sit possu tai nautakaa.

    VastaaPoista