lauantai 25. lokakuuta 2014

''Ehkä ne turmelevat toisten keittiöpuutarhat ja juovat olutta''

Nyt on ollu Muumit Rivieralla elokuvan julkaisun jälkeen kuhinata ja puhinata siitä, onko se sopivaa lapsille. Iltalehessäkin oli juttua siitä, että vanhemmat on järkyttyneet leffasta ja onko se ees soveliasta lapsille.

Ihmiset ketkä ovat lukeneet muumikirjoja/pokkareita tai varsinkin sarjakuvia, tietävät muumeista totuuden. Kirjat minulla on, mutta en ole sarjakuvia lukenut, mutta olen nähnyt internetin hienossa maailmassa kuvia sarjakuvista. Otampa tähän esimerkiksi nämä:

Muumipapan urotyöt kirjasta:

''-Parasta olla koskematta niitä ukonilmalla, Fredrikson sanoi. Ukkosella ne tulevat sähköisiksi. Polttavat kuin nokkoset.
  -Ja sitten ne viettävät turmioelämää, Juksu sanoi.
  -Turmioelämää? minä sanoin kiinnostuneena. Millä tavalla?
  -En oikein tiedä, sanoi Juksu. Ehkä ne turmelevat toisten keittiöpuutarhat ja juovat olutta.''

''-Hienoa , sanoi Muumimamma. Älä vain lue lapsille mitään, mikä antaa meistä huonon kuvan. Sano mieluummin >>viiva, viiva, viiva>>. Tahdotko sikarin?
  -Älä anna hänen polttaa! Nipsu huusi. Hemulin täti sanoo, että siitä saa vapisevat käpälät, keltaisen kuonon ja kaljun hännän!
  -No, no, Muumipeikon äiti sanoi. Hän on polttanut koko elämänsä ajan, eivätkä hänen käpälänsä silti vapise eikä hän ole kaljuhäntäinen tai keltainen. 
Kaikki hauska on hyvää vatsalle!''

Oumai, hattivatit juovat varmaanki olutta ja Muumimamma tarjoaa Muumipapalle sikaria ja kumoaa Nipsun huolet. Kaikki hauskahan on hyvää vatsalle!

Sarjakuvista esimerkiksi tämä:

(sarjakuva kuva napattu internetin ihmeellisestä maailmasta)

Kappas kummaa, nyt muumit on tesmannu nähtävästi kukkaakin ja napsivat pillereitä? Vaan eihän vaahtosammuttimet tämmösestä tiedä, eikä moni vanhempikaan.

Ylipäänsä muumikirjoissa/sarjakuvissa olevat jutut eivät ole tulleet suoranaisesti tai ollenkaan Muumilaakson tarinoita -televisio sarjaan. Sen muistan, että Muumimamma tarjosi Taikurille punssia yhessä jaksossa. (Punssi on arrakilla maustettu makeahko likööri, kvg lisätietoa) En minä lapsena ainakaa takertunu tuohon punssin tarjoamiseen. 
Tai mites se, kun Niiskuneiti tulee hätäsenä muumitaloon ja sanoo Niiskun hyppäävän kalliolta ja Muumipappa vastaa:'' ai hän on sitä tyyppiä''. En minä liittänä lapsena sitä mitekää itsetuhoisuuteen tms. 
Muumilaakson tarinat ovat ehkäpä suunnattu lapsille, mutta myöskin aikuisille. Oon aina tykänny muumeista ja äitee on sanonu, että kun myö katottii Jonetankaa muumeja, oltii sentää paikoillamme. (Sai äiteeki sit tehä jotai ilma et riekuttii koko aja :D) Näin vanhemmal iäl, katson niitä edelleen, uusin silmin.Vaan mikä mun pointti nyt on?

Muumit Rivieralla elokuva on kuin suoraan sarjakuvista. Puhutaan viskistä, viinistä, krapulasta, uhkapeleistä. Nii ja löytyy draamaa ja flirttailuakin. Hienoa, että elokuvantekijät ovat kunnioittaneet alkuperäistä juonta sarjakuvista. 

Vaan mitäpä kukkahattutädit voisivat itselleen tehdä? Elkää eläkö siinä pienessä kuplassanne yrittäen pelastaa lapsianne ''turmioelämältä''. Faktat pöytään, kun on sopiva aika ja jos päädytte katsomaan muumileffaa, niin sen jälkeen voitte kertoa lapsille asioista, jos on tarve. Nykypäivän lapsukaisia yritetään suojella vaikka miltä. Vaan miten oli asiat, kun kukkahattutädit olivat itse lapsia? Tai kun minä olin lapsi -90 luvulla? Kun vertaa nykypäivään, ei kyllä ollu ylenpalttista hössöttämistä.

Ja oonko esim. minä menny piloille? Joo, teinivuosina tuli kuppii otettua, vaan empä ota enää. 5-6 vuoteen en ole säännöllisesti juonut perseitä tai ylipäänsä juonut. Viime vuonna luokkalaisten kans oli viininmaistajaiset, sillon olin aivan pellit kiinni. Vuosia sit takaperin ni just sen 1-2krt vuoteen oon ottana liiaksi, mutta muuten vaan juontia ei ole ollut ollenkaan. Mistä asia saattaa johtua? Muutettiin maalle, kun olin 16v, en päässyt omin avuin sieltä ihmiste ilmoille ja 18v sain ajokortin ja mielummin ajelin ku ryyppäsin. Kyllä, muutokset johtuvat ympäristöstä ja kaveripiiristä. Vaikka nyky luokkalaiset tykkäävät nauttia viiniä, olutta jne. kun ollaan iltaa viettämässä, en minä kuitenkaan ala sen takia juomaan, minuu alkaa närästää. Olen siis oppinut kuuntelemaan omaa kehoani ja mieltäni.
Kuten äiteeki on sanonu, minulla on taipumusta rähinäviinaan (varsinki teininä). 
Onhan toki elämäni ollut ''turmiollista'' muutenkin kuin alkoholin suhteen.

Vaan mistä minä olen asioita oppinut havaitsemaan ja ottamaan omassa elämässä käytäntöön? Varsin yksinkertainen vastaus: Vanhemmat.

Olen saanut äiteeltä oppia, varsin usein kuullut:'' Älä tee kuten minä, vaan tee miten sanon''.
Ens alkuun en toki oo ottanu neuvosta vaaria, mutta asioita muhitellessa olen ottanut oppia. Ukkokin on antanut oivallisia neuvoja ja tarinoita elämästä.

Yhteenvetoni: Vanhemmat, älkää omalla asenteellanne aiheuttako lapsille uteliaisuuden tunnetta muumileffaa kohtaan. Jos ette suostu viemään heitä kattomaan sitä, varmasti muksut pohtii mitä se oikee sisältää, kun ei saa kahtoa, muumiahan se on. Menkää kattomaan se ja jos tulee lapsilta kysymyksiä, vastatkaa niihin.


4 kommenttia:

  1. Hyvä juttu ja hyviä pointteja! :) t. Luokkalainen

    VastaaPoista
  2. Ja jos miettii mitä suuri osa nykyajan lastenohjelmista on, niin ne vasta "väkivaltasia" ym on. Että Muumit ei oo mitää verrattuna niihin.

    VastaaPoista
  3. Totta! Ja aikuisiällä vasta tajuaa jotku asiat toisella tavalla ku lapsena. :)

    VastaaPoista